27.9.2013

Oikeita paikkoja


Inhoan kasoja. Haluaisin, että jokaiselle tavaralle olisi kodissa oikea paikka ja että ne tavarat aina menisivät sinne paikkaansa, automaattisesti, heti käytön jälkeen. No, eivät mene, toisinaan minusta riippumattomista syistä, mutta usein myös ihan oman laiskuuden takia. Olen nöyrtynyt: vaikka en halua, että olohuoneeseen jää lojumaan leluja ja yksittäisiä päiväuniaikaan käytettäviä vaatekappaleita, tajuan niiden pyörivän siellä päivästä toiseen. Siispä olen tuonut olkkariin korin näille epämääräisille lasten romppeille. Kori EI ole niiden oikea paikka, vaan välisijoituskohde, joka pitää lattian siistinä ja josta tavarat (muka) tyhjätään muutaman päivän välein oikeille paikoille.

Samaan ratkaisuun olen päätynyt vaatehuoneessa: paita- ja housupinojen lisäksi on kori, johon laitan puolipitoiset: ei vielä pyykkiä, mutta joita en halua erehtyä luulemaan pesunraikkaaksikaan. Semmoiset vaatteet, joita muuten tulisi kiusaus säilyttää muka vain huomiseen asti tuolin selkänojilla tai makkarin pöydällä. (Tähän liittyen tulikin mieleen vinkata mr Piille: sullekin olisi semmoinen kori, muistatko...?) Tänään löysinkin muuten ko. korin pohjalta sen sinisen villatakin, jota edellisessä tekstissä kaipailin.

Eteisen laskutasolle myönnyin tänään laittamaan yhden korin, sinne kun syntyy isoin kaaos johtuen (mun mielestä) miehen tavaroista, joille en tiedä oikeaa paikkaa. Olkoonkin, että haluaisin sen pöydän pysyvän ty-pö-tyh-jä-nä. Mutta kun ei pysy, niin ei sitten pysy. Samaisessa eteisessä (kodinhoitohuoneessa) pipoille, hanskoille ja muille on kaapissa oma tilansa, mutta niinpä vain on työlästä avata kotiintulokiireessä se ovi ja vieläpä vetää sen jälkeen korit esiin. Siispä taas riensi apuun kori, johon kerätään epämääräiset riisuutumismytyt lattialta ja järjestetään sitten sopivan tilaisuuden ja energiapuuskan tullen oikeille paikoille.

Tämmöisiä laiskan äidin ratkaisujahan nämä ovat. Mutta toisaalta auttavat järjestyksen hallinnassa niin hyvin, että välttämättäkin luovat edes vähän mielikuvaa reippaasta kodinhoitajasta. Eikä sillä, kyllä niitä kasoja ja epämääräisempiäkin rykelmiä edelleen löytyy, ihan joka huoneesta varmasti.

Yhteen kasaongelmaan en ole vielä keksinyt toimivaa ratkaisua: postit. Päivän postit kertyvät pöydille odottamaan, että kukin saa vuorollaan käydä ne läpi. Kiinnostavat lehdet haluavat jäädä pyörimään joksikin aikaa pöydille, samoin kirjeet, jotka joihin pitää palata myöhemmin uudelleen. Näistä sitten kertyy keittiön nurkkaan kasa, joka kasvaa viikkokaupalla, ja jota täydennetään muistilapuilla ja kuvioissa pyörivillä papereilla ja kuiteilla. Ja se näyttää kamalalta.

Tältä kasa näyttää inventaarion JÄLKEEN...


Vinkkejä lehtikasojen hallitsemiseen? Jotenkin ne pitäisi saada pidettyä käden ulottuvilla kuitenkin, mutta siististi. Voisinhan laittaa tuohonkin paikalle korin, mutta elättelen toivetta, että saisin keksittyä jonkin siistimmän ja pöytätilaa viemättömän ratkaisun... Hmmm... Hmm...

(Hih, on taas maailman suurin ongelma tämäkin, ja suorastaan superpitkästyttävän epäkiinnostava! Anteeksipyyntöni teille kaikille tänne asti lukeneille... Nopeimmin pitkästyneet olisivat ansainneet sen eniten, mutta en silti jaksa ruveta tätä pahoittelukappaletta sovittelemaan tuonne alkuun...)

8 kommenttia:

 1. Eiks tää nyt oo päivänselvää?
  SmartStoreja kehiin!
  ;)

  Oikeesti, jaan tuskan kanssasi. Paitsi että kaikki pinot mun kotona on mun omatekemiä, että sillai en. Mutta että haluaisin, että kaikelle olis paikkansa. Ei oo, niin sitten on pinoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ;D Jep, nyt pitäisi tutustua niihin katseenkestäviin orthexratkaisuihin. ;) Nuo smartstoret on enemmän semmoista kaappikamaa. Mutta jee, että on vertaistukea. ;D

   Poista
 2. http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/50187340/?preferedui=desktop&cid=fi%3Emw%3Efooter

  Jossain oli ruuvattu näitä ikean lehtikoteloita pöydän alapintaan juurikin epämääräisille lehtipinoille. Mun mielestä loistoidea, meillä vaan on laatikollisia lipastoja kaikki niin en pääse itse tota kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoinen idea, melkein voisin poimia! Ja hyvin nättejä olisivat tollaisenaankin. Onnistuiskohan, jos porais tohon reiän, ja ripustais sen koukkuun (sais siis tarvittaessa nostettua syrjään ja hollille). Voi olla, ettei kyllä pysyis balanssissa... Hmm... Kiitos linkistä/vinkistä! ;)

   Poista
 3. Tää on juurikin hyvin jännittävä aihe! Noi huonekohtaiset korit on hyvä idea! Meillä tavarat seilaa (lasten mielikuvituksekkaiden leikkien takia) todella runsaasti huoneesta toiseen, ja oon usein miettinyt, että järjestelyvaiheessa olis kätevää, jos ois joku sellainen laatikko, jossa olis talon jokaiselle huoneelle oma lokero. Sitten vain kiertäis talon niin, että keräis kaikki vääriin paikkoihin eksyneet tavarat omiin lokeroihinsa ja kierrosta tehdessä vastaavasti pudottelis jokaisen huoneen tavarat omille paikoilleen - mulle kun käy yleensä niin, että lähden viemään yhtä esinettä vaikka makuuhuoneesta olkkariin ja olkkarissq huomaan jotain, mikä kuuluu lastenhuoneeseen jne. Lopulta unohdan mitä olin tekemässä. ;P

  Postikaaosta yritämme hallita siten, että meillä on keittiön sivussa erillinen pieni postipöytä, johon posti on tarkoitus tuoda laatikossa. Siinä voidaan myös säilyttää max viikon ajalta lukemattomia sanomalehtiä, opettajalehti ja random ilmaisjakelulehtiä tms. Kaikki muu tulisi lajitella samantien. Kirjeposteille, joita ei syystä tai toisesta voi vielä arkistoida tai kuljettaa pois yhteisistä tiloista on oma korinsa. Lehdille, jotka ovat vanhempia kuin viikko, mutta joihin kenties halutaan vielä palata on toinen kori. Olohuoneen puolella on kolmas kori sisustuselementiksikin kelpaaville lehdille (eli sisustus- ja rakennuslehdille). Lisäksi keittiön pöydän nurkalla on muistilapputeline akuuteille muistilapuille ja seinälokerikko kaikelle epämääräiselle pikkusälälle, joka muuten vain lojuisi pöydillä. Tässä meidän (tai mun) tapa ratkoa tätä ongelmaa. Kyllä, minäkin vihaan kasoja. Silti mulla meni 5 vuotta kehittää nykyiseen kotiin tämä JÄRJESTELMÄ. :) Ennen sitä kaikki vain lojui saarekkeen päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vau, mieletön järjestelmä! Ja hauskaa, että niin moni jakaa tämän "ongelman" kanssani. Meillä vois toimia hyvinkin ton tyylinen ratkaisu, nimenomaan toi "postipöytä" ois just hyvä idea! Ja hei, mullahan vois olla sille aika mainio paikkakin.. Hmmm... Hmm.... Jäänpäs miettimään tätäkin, kiitos siis sullekin ideasta! :) (Ehkä sitten 5 vuoden päästä mäkin viimein saan toteutettua jonkin näistä ideoista...? ;D)

   Poista
 4. Voi minäki niin jaan tämän ongelman! Ja vaikka itse kehitteliskin jonkun systeemin, mutta toinen ei noudatakaan sitä niin siinä sitä taas ollaan. Niin, aina on hyvä syyttää toista...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää kohtalotovereita! Sen systeemin haaste onki just keksiä niin pomminvarma systeemi, että kaikkien ois yhtä vaivatonta noudattaa sitä, kuin olla noudattamatta. Hankalaa! :D

   Poista