22.11.2013

PaskajututJoku viikko sitten Se sanoi hihitellen "voi paska", kun katottiin kännykältä videota, jossa Pikkusisko löi itseään pikkupianolla päähän. Toissapäivänä se katseli aamupalalla leipäänsä ja totesi neutraalilla äänensävyllä, että "tämä on ihan paska", ja rupesi syömään. Tänään se sitten haalaria pukiessa puuskahti taas, että "voihan paska", jolloin päätin, että nostan paskan pöydälle ja tarkennan, että sitä sanaa ei ole tarpeen käyttää ollenkaan.

Yrittämättä tehdä sanasta numeroa, kysyin (naurunpyrskähdyksiä ja hienoista harmitustakin peitellen), mistä hän tuommoisen sanan on kuullut. "Jostain paskajutusta", sanoi samalla vilpittömällä äänensävyllä, jolla puhutaan vaikka postiautoista tai kurahaalareista. Pidin saarnani lyhyenä, toivottavasti ylenmääräistä kiinnostusta herättelemättä ja kuitenkin napakkana. Kyllä minä sen tiedän, kuulemiaan sanoja pitää kokeilla, vaikkei niitä ymmärtäisikään. Mutta vähän jäi vielä epäselväksi, mistä se tuon sanan on mukaansa imaissut, ja miten se noin sujuvasti osasi sitä käyttää! Ainakaan se ei tullut mitenkään painokkaasti, joten ei taida mieltää sitä voimasanaksi. Mutta eipä toisaalta oo kauheen kiva ajatus sekään, että tuollainen sana olisikin vain kepeä täytesana lauseisiin.

Huoh, teinivuosien kielenkehityksellisiä herkkyyskausia odotellessa.


Kuvitukseksi sopii nyt (joku voisi väittää, että etäisesti) herkkupäivän välipalatorttu.
(Anteeksi, arvoisa Muffinsi, tästä nimenvaihdoksesta).


4 kommenttia:

 1. Meilläkin esikoinen kokeili samaista sanaa viime viikolla. Ainakin toistaiseksi onneksi näyttää jääneen kokeilun tasolle.

  Mutta mua nauratti ihan kauheasti, kun sisko kertoi poikansa kysyneen, että "äiti mikä se tuvi on?" Mun sisko ei sit ihan ymmärtänyt, että mikä ihmeen "tuvi" ja kysyi pojalta tarkennusta, niin hän halusi tietää, mikä on tuvi, kun pihalla joku poika hoki "tuvituvituvituvi" :) No oli sekin sana sittemmin siskonpojalle selvinnyt, ikävä kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, tuvi! :D Mutta miksipä ei nämäkin sanat kiinnostaisi, kun kaikki muukin kiinnostaa ja kaikki muukin oppi imetään. Tässä saa itse alkaa totutella ajatukseen, että minun ihanat rakkaat "tyhjät taulut" täyttyvät hiljalleen kaikesta maailman tiedosta. Positiivisessa ja negatiivisessakin mielessä...

   Poista
 2. Meillä toi pienempi on alkanut hokemaan "tittu, tittu" jonka korjaan kyllä, että "ai haluat istua!" (jostain opittu vanha kikka) ja isomalla oikein "pippeli, pippeli, pylly,pylly, pylly, pieru, kakka, pimppi, kakka, kikkeli"-vaihe, Huaaah

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Voi ei! Kuulostaa hauskoilta keskusteluilta, tsemppiä vaan niihin! (Ja niitä odotellessa...) Täälläkin kuultiin kerran, että "se oli minun pillu", mutta oli inhimillinen moka, kun sekoili yrittäessään sanoa "se oli minun pylly/pieru". (Kiinnostava tieto teille kaikille tämäkin. ;D)

   Poista