10.4.2013

Mukavia neuvolantätejä

Käväistiin neuvolassa, koska Pikkuisella on pian 8 kuukautta täynnä. Painoa oli tullut 2 kuukaudessa melkein kilo (nyt "huimat" 6,4kg) ja pituutta vain sentti (64cm). Lääkäri oli tiukasti sitä mieltä, että täytyy mennä lastenlääkärille tutkittavaksi, kun koko ajan tipahtaa kauemmas normaalikäyrien alarajoista. En edelleenkään osaa olla huolissani, kun on ihan normaali muuten (vaikka taidan olla jäävi sanomaan), ja isovelikin on pikkuinen. Lääkärinkään mielestä kehityksessä ei ole mitään muuta silmiinpistävää, ja sain oikein rehvastella hienoilla taidoillaan. Mutta hyvähän se on, että varmistetaan. Vaikka kieltämättä pieni huoli tulee itsellekin, kun satoja lapsia nähnyt ihminen pitää omaani jotenkin poikkeavana.

Kyllähän se aika minikokoinen on...

Kasvukontrollit tuntuvat herättävän tunteita. Ja kaikki neuvolaan liittyvä. Jo jonkin aikaa olen harmitellut, kun nettimaailmassa (blogeissa ja palstoilla) suorastaan yllytetään neuvolantätivastaisuuteen. Retostellaan, kenelle on sanottu törkeimpiä juttuja. Mulle sen sijaan on sattunut aina ihan kivat terkkarit, vaikka äitiys- ja lastenneuvoloissa oon kulkenut kolmessa eri kaupungissa, useimmiten vieläpä kesälomasijaisten aikaan, jolloin oon todellakin tavannut monta tyyppiä. Laskenpa äkkiseltään istuneeni juttelemassa 12 eri terveydenhoitajan kanssa intiimiasioistani, enkä varmasti edes vielä muistanut kaikkia.

Ihanat tädit jaksavat aina kirjoitella ihanista lapsistamme ihania juttuja!


Ehkäpä, jos oikein mietin, saattoi joku terkkareista sanoa jonkin lauseen, jonka olisin voinut tulkita sellaiseksi itsestäänselvyydeksi, jonka sanominen tarkoittaa, että olen vähän tyhmä ja avuton. Ja ehkä joku niistä tädeistä on joskus sanonut sellaisen neuvon, josta voisin rivien välistä lukea, että en ole ihan kelvollinen äiti. Ja on varmaankin joku joskus vastannut kysymyksiini sellaisilla sanoilla tai äänenpainolla, että siinä varmasti on ollut jotain halveksuvan kuuloista tai vähintään väärällä tavalla huvittunutta tai lässyttävää sävyä.

Mutta enimmäkseen luulen, että se, joka haluaa ymmärtää väärin, ymmärtää väärin. Riippumatta sanoista tai ilmeistä, tai edes terkkarista. Nämä "neuvojat" nyt vaan joutuvat työnsä puolesta ja varmuuden vuoksi kertomaan meille näitä itsestäänselvyyksiltäkin tuntuvia asioita. Ja aina ei aallonpituudet osu kohdilleen ja tulee väärinkäsityksiä. Mutta haluaisin uskoa, ettei monikaan neuvolantäti tarkoituksella pahoita asiakkaan mieltä halveksumalla tai paheksumalla. Vaikka kaipa sellaisia tökeröitä töksäyttelijöitä löytyy neuvoloistakin, jos kerran muualtakin niitä voi löytyä (olen kuullut luotettavista lähteistä, että sellaisiakin ihmisiä ihan oikeasti on olemassa).

Tämän hajamielisen lääkärin vastaanotolla ei aina kyennyt pidättelemään naurua.

Yhden kerran olen minäkin pöyristynyt neuvolassa kuulemiani sanoja. Silloin sanoja oli tosin lääkäri, joka tympeällä äänellä tokaisi, että "näitä nyt nähdään täällä viikottain". Todetessaan ensimmäisessä ultrassa itselleni yllätyksenä tulleen keskenmenon. (Aika pelottavaa sanoa se täällä ääneen, ja sanonkin näin vaan ohimennen.) Silloin ehkä halusin olla mieluummin kiukkuinen ja pöyristynyt, kuin pelkästään vain ihan musertunut, ja jätin kuuntelematta seuraavan lauseen, joka kai oli lohdutus: "Ja yleensä nähdään heidät pian uudestaan, ja kaikki meneekin hyvin." Nähtiinkin, mutta siitä ihmisestä jäi kyllä kolkko kuva. Varmaankin siksi, että olin päättänyt sellaista kuvaa ylläpitää. Ei oikein aallonpituudet kohdanneet jatkossakaan.17 kommenttia:

 1. Mutta hänhän on jo kohta samanpainoinen kuin muori syntyessään.:)

  VastaaPoista
 2. No samaa mietin! :D Ja kyllä kai yleensä vauvat painaa 6kg joskus parikuisina, että ei tuo nyt ihan tavallista oo, kun oikein tarkemmin ajattelee...

  VastaaPoista
 3. Hei, kiva lukea jonkun toisenkin pikkuruisesta vauvasta! :)
  Kaikki aina taivastelee meidän neitiä, että "mitä, onko se jo 2kk - näyttää ihan vastasyntyneeltä!" Hän kun on perinyt isänsä laihuusgeenit ilmeisesti ;) 2kk mitat 4370g ja 55,5 cm, ja mikäli oikein tulkitsin ylläolevaa neuvolakorttia, niin teidän neitinne oli n. 300g pikkuruisempi. Ja hänkin on kuitenkin kasvanut hyvin omalla käyrällään. :)

  -Hensku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niin hassu ajatella, että se muka olisi jotenkin tosi pieni, kun omaan silmään se on niin sopeva, ja kasvanut muka koko ajan. Kai nuo uudet taidot kasvattaa siinä, missä saadut sentit ja grammatkin. Nyt ei oo neuvolakorttia käsillä, mutta saattaa olla, että tuo 4265g ois 2kk:n paino. Oispa hauska nähdä teidänkin pientä! Fb-kuvissa se on kyllä niin syötävän söpö, oikein kaunotar. (=Kaikki lapset on söpöjä, mutta vain osa "kauniita", näin niin kuin ensimetreillään. ;D)

   Poista
  2. Kiitos tästä imartevasta vastauksesta - minustakin neitini on kaunotar ;)

   Ja juuri niin kuin sanoit: mustakin neiti on kasvanut koko ajan kovasti ja on jo hurjan paljon isompi ja ihmismäisempi kuin aiemmin. Siksi hämmentää, kun häntä sanotaan "ihan vastasyntyneen näköiseksi ja oloiseksi".

   Olis mukava kyllä taas törmäillä, toivottavasti R&T järjestäisi taas jotkut pirskeet ;)

   Poista
  3. On kyllä kiva, kun järkkäävät! Mun ainakaan ei tulisi tuota hulvatonta sakkia nähtyä varmaan ollenkaan ilman noita pirskeitä. Ja sitten kuitenki tuntuu heti ihan kymmenenvuodentakaiselta, silleen mahtavalla lailla. :)

   Poista
 4. Niin, tuo vauvojen kasvu- ja painokäyrät on tehty vain ihmisiä ahdistaakseen. Vaikka meijän potrapoika keikkuu siellä pluskäyrillä niin sitten mietin että voi, onkohan se syöny liikaa (!). No ei varmasti ole. Mutta neuvolantädistä sen verran, että on ihan pakko kertoa. Mulla on ollut ihan paras täti. On ollut sama raskauden ajan ja nyt pikku Miehellä ja ja hän on ihan loistava. Raskausaikana saatoin istua siellä kaksikin tuntia ja hups, oltiin puheltu kaikenmoista.. Majakoista matkusteluun.
  Että olen samaa mieltä Heidi, ei kaikki tädit ole kamalia. Ei ollenkaan. Ainoa suruasia on että samainen paras täti joutui jättämään meijän neuvolan. Eli kaupunki on sen sijaan tyhmä ja sijoitti hänet muualle muihin hommiin. Ja me ihan liikututtiin kaikki kun nähtiin viimisen kerran neuvolassa.
  Mutta minä lohdutin tätiä ja sanoin etä kyllä me vielä nähdään, muttei täällä! Ja lupasin mennä seuraavaan työpaikkaansa käymään ja näyttämään kuinka potraPoikani kasvaa :)

  Ja vielä ihan loppuun ja eikä mitenkään liittyen, ihan vain ohimennen sanottuna. Heidi, kamala lääkäri oli sinulla siellä paikassa, ultrassa. Sellasia ei saisi ollakkaan. Ja todella, ihanaa että on käynyt jo sen jälkeen kaksi kertaa hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpäs kuulostaa ihanalta tuo teidän täti! Tuollaista se tosiaan voi parhaimmillaan olla!

   Nyt kun oon asunut isommassa paikassa, ja kahdessa pienemmässä, niin osaan arvostaa sitä, että puhelimessakin tunnistetaan nimestä ja muistetaan jutut, mitä meillä on meneillään. Ja osataan kysellä lasten kuulumisia nimellä. Tähän nykyiseen tätiin aion myös kiintyä, kun se on valittu jäädäkseen (?) ja mekin taidetaan olla täällä jäädäkseen. :)

   Poista
 5. Aloin mielessäni kehitellä ideaa, että tuollainen käyrien seurailu ja "normaalius" jatkuisi läpi ihmiselämän. Siitä voitaisiin sitten kätevästi tarkastaa, kuka elää elämäänsä plus-käyrällä pituudensa tai painonsa suhteen, tai missä vaiheessa elämää pitäisi lopettaa opiskelut ja aloittaa työt tai vaikka vain ihan tarkistaa, että mitäs pitäisi osata tehdä, kun on 28 vuotta. Olishan se kauheen kätevää, että vois sen jostain käyrästöstä tarkistaa, eikä itse päättää.

  Joku vois joskus kokeilla tuota käyräilyä tylyille terkkarintädeille ja vihjaista heille, jos he sattuisivat itse kulkemaan painonsa puolesta +käyrillä tai olemaan pituudeltaan vähän miinuksen puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan se on, että pakko on olla jokin skaala, jonka ulkopuolelle jäävien "normaalius" vielä varmistetaan. Kai se aika poikkeuksellista kuitenkin on, että jotain poikkeuksellista löytyy. Aikuisten painokontrolleissa varmaan voikin vetää suorempia johtopäätöksiä painon ja "normaaliuden" suhteesta, eli ihan perusteltua sikäli olisi puuttua niihinkin. ;)

   Poista
 6. Mutta jos tuota vertailis syntymäpainoon millainen isona on niin mä olisin varmaan alipainoinen. HUH eipä helpottanu.Mutta tosiaan tuo "mikäminustatuleeisona"-juttu olis kiva kun sen vois tarkistaa jostakin ettei tarvis niin hirveesti itte hermoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ai siis että syntyessä tehtäisiin painoennuste, niin ku parivuotiaana (vai koska?) pituusennuste. "Kuusikiloinen vastasyntynyt.. Hmm, viisikymppisenä painat about 220 kiloa."

   Poista
 7. Kiitos olen ihan sutjakassa kunnossa.

  VastaaPoista
 8. Mikä on neuvolantäti? (Kysyy kanadan serkku)...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska nähdä sut täällä! :) Ja ihana kysymys. :)

   Eli siis raskaana ollessa täällä kuljetaan "äitiysneuvolassa" (seurataan äidin terveyttä ja annetaan ohjeita odotukseen jne), ja sitten vauva-ajasta koulun alkuun asti käydään säännöllisesti lastenneuvolassa. Ja onhan vielä erikseen perheneuvoloita ja ehkäisyneuvoloita jne.

   Terveydenhoitaja, joka siellä neuvolassa on töissä, on usein tuttavallisesti "neuvolantäti".

   Poista
  2. No ymmärrän vähän paremmin nyt... :) Aivan eri systeemi kun täälä!

   Poista
  3. :D Tämä on ainakin mun mielestä oikein hyvä systeemi. :) Miten teillä menee nämä jutut?

   Poista