23.3.2014

Älylaitepaniikki


En aio väittää, ettäkö olisin miettinyt tänäänkään mitään asiaa enempää, kuin tuota perjantaista testitulosta. Kiitos kommenteista, joita ootte kirjoitelleet, oon saanut paljon uutta pohdittavaa ja näkökulmaa asioihin!

Sentään jotain muutakin on satunnaisesti käynyt mielessä. Nimittäin älypuhelimet ja jatkuva online-elämä. Se pelottaa mua.

Mua ahdisti, kun kerran itse jäin koukkuun lainapädiin. Mua ärsyttää, että puhelin polttelee kaikilla "tylsillä" hetkillä, kuten mainoskatkoilla ja ruokapöydässä, kun ite odottelen pienempien saavan lautasensa tyhjiksi. Mua hermostuttaa, jos joku (ehkä minäkin?) ottaa puhelimen esille sanomatta mitä sillä tekee. Kun en voi tietää, tarkistaako lyhyesti jotakin tärkeää vai pelaako shakkia tai käy facebookissa.

Saatan olla vainoharhainen ja tietämätön, mutta koen älylaitteiden uhkaavan mun yksityisyyttäni. En tiedä koskaan, minne uskallan kirjautua ja missä mitäkin sanoa. Täällä voin toki sanoa mitä vaan, koska minä päätän, ja olen tietoinen sanomisistani. Mutta sitten Spotify ilmoitti kaikille facebookissa, että kuuntelen Reggaevirsiä ja lasten tuutulauluja. Ei siinä, olisin sen voinut itsekin sanoa, mutta säikähdin, että jos olisinkin kuunnellut jotain nolompaa (=mitä?), ja sitten se olisi ollutkin tietämättäni koko maailman nähtävillä..

Ja sitten mua huolettaa aivan hirveästi, kun koululaiset pelaavat ihan oikeasti ihan koko ajan. (K-18-pelit huolettavat sitten vielä ihan toisella tasolla...) Joku asiantuntija heitti veikkauksen, että nykylapset addiktoituvat aikuisina helposti kaikenlaisiin asioihin, kun jo lapsena oppivat tämmöisen riippuvuuden. Apua. Miten suojelen lapseni ja itseni tältä kaikelta?

Ja jotenkin kyllä luulen, että oon enemmän kauhuissani, kuin olisi tarve. Kai se 24/7-online on tulevaisuutta, ja kai siinä hyötynsäkin on. Kai tuleva sukupolvi oppii toimimaan tuon elämäntyylin tuomien haasteiden kanssa. Kai. Oppiiko? Miten? Huojentakaa pliis mun mieltäni.

Voiko olla tylsempää näkyä?

8 kommenttia:

 1. At least half of Ilona's classmates, who are 4, 5, and 6, have iPads and they bring them to school. I can't believe it! First of all, I would never spend that much on one toy for my kids. Second of all, I would never let them bring them to school! Ilona came home from school one day and told me that I had to get her an iPad because everyone else had one too. I was like, "We are NOT starting the everyone else has it thing. Not now and not ever."

  Josh is a pastor and he has a junior high youth group (ages 11-14). It drives me CRAZY how connected these kids are to these devices all the time. They need to be told numerous times a night to it away. I do NOT ever want that for my kids. They need to be connected to people without screens getting in the way. I don't think that you are worrying for nothing, I worry about it too.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tuo on niin hurjaa ja kurjaa, kun perheissä on kaikilla oma iPad, ihan pienilläkin! Niin täälläkin monessa perheessä. Mutta teilläkö niitä siis saa tuoda kouluunkin? Oho. :| Toki täälläkin joissakin kouluissa on opetuskäyttöön otettu iPadeja, mutta käsittääkseni niiden käyttö on hyvin kontrolloitua. Mut en tiedä, voiko kouluPadit siltikään olla hyvä asia. Kun omassa olossani oon huomannut, että nämä tällaiset informaatiota ampuvat laitteet tekee olon ja mielen levottomaksi...

   Teinien riippuvuuden voin vaan kuvitella... :| Ja että mitä kaikkea siitä seuraa... Apua... Just joku aika sitten mietin sitäkin, että onneksi mun teiniaikoina ei ollut mahdollisuutta tallentaa kaikkia "loistoideoitaan" (=mokiaan) ja muita noloja juttujaan nettiin. Voin aatella, että kaikki teiniaikojen hönttiydet on jo unohtunut. Nykyteinien huomiohakuiset selfiet, nettikiusaaminen ja muut virheet ja noloudet jää sen sijaan ikiajoiksi talteen... Kamala ajatus... :|

   Poista
  2. That is pretty awfu that all the stupid stuff they think is so funny right now is on the net forever... Although it's not just teens. I know lots of adults with reaaaaallllly stupid stuff they've posted too, haha! I didn't do anything too horrible as a teen, but I did plenty of stuff that still embarrasses me now when I think of it. So glad it's not out there for the world to see!

   This is kind of off topic, but I was talking to a teacher friend of mine who teaches French in high school (ages 14 to 18). In her ninth grade class (the youngest high school grade), she assigns a short writing assignment, 50 - 100 words, every week as homework. She had decided that she was going to have to start doing it as an in-class assignment because the majority of them were just writing it in English and then getting google translate to turn it into French for them. So crazy!

   The kids aren't allowed to use the iPads in class at all, but for most of December, January, and February, it was so cold here that the kids couldn't go outside for recess, so they would play with them then. It drives the teachers mad, but for some reason there is no ban on them. I don't know why. I know we weren't allowed to have cellphones in class in school, and that was way before the days of texting and online access. And I agree, and studies agree, that too much screen causes attention issues.

   Poista
  3. Oh, and even worse than what is posted online is what kids are accessing. Porn I think is one of the worst, and so many kids have been exposed to it. Yuck. I am going to be such a policeman when it comes to online access for my kids!

   Poista
  4. No samoin, mun teinihöpötykset ja -touhut on enemmänkin vain noloja, ku mitenkää kamalia. Eli parempi, ettei niitä oo missään kenenkään näytillä. Tosin pidän nykyäänkin joitain esim. vuoden takaisia tekstejäni nolona, mutta koitan opetella elämään sen kanssa. ;)

   Meillä ei alakouluissa (näissä, joissa tiedän) saa puhelimet näkyä koskaan, välitunneillakaan. Useilla se ymmärtääkseni on mukana, mutta monella puhelin myöskin on semmoinen "epäkiinnostava" ei-älypuhelin, ja pelailu sitten tapahtuu tabletilla kotona. Ja niitä ei kai kukaan oo vielä ajatellutkaan tuovansa kouluun.

   Ja todellakin, tuo netin mahdollistama "kaiken näkeminen liian varhain" on ihan kamala ajatus. (Vaikken tiedä, onko SITÄ tarjontaa tarpeen nähdä aikuisenakaan. ;D) En kans tiedä, minkälaiset aseet pitää ottaa käyttöön, ettei omat lapset pääse kotona TAI VARSINKAAN KAVEREIDEN KANSSA mihinkään kamaluuksiin käsiksi... Kääk... En haluaisi elää nykyajassa... Paitsi sitten, kun mietin vaikka lääketieteen kehitystä, niin saatankin olla eri mieltä... ;)

   Mutta on kyllä järkyttävää huomata, ettei teknologian kehittymisen myötä kehitykään moraalikäsitys ja suunnittelijoiden vastuullisuus. Raha määrää, ei hyvinvointi ja turvallisuus... (En tiedä, aukeaako tämä mun ajatukseni nyt näin pariin lauseeseen tiivistettynä, mutten nyt millään jaksa ajatella pidemmiksi pätkiksi tätä asiaa.)

   Mutta aika pelottavaa tämä nykyaika. Monilta osin...

   Poista
  5. Oon just samaa mieltä kaikesta tästä!

   Poista
 2. Mun mielestä suurin ongelma (joskin iso on sekin) ei ole se, että mitä sinne itse itsestäsi laitat, eikä sitä sieltä enää koskaan pois saa, vaan se, mitä kaikkien niiden älylaitteiden kautta voidaan tehdä, ihan sun itsesi tietämättä mitään. Tarkoitan seurantaa, vakoilua ja rikoksia, asioita joista tavallinen tallaaja on autuaan tietämätön. Jossain dokumentissa just näytettiin, kun hakkerit varastivat auton soittamalla pari puhelua "autolle", jonka sähköiset järjestelmät saatiin kaapattua. Tai jotkut luottokorttitiedot, ylipäänsä se missä sä oot milloinkin yms...
  Apua! En lievennä sun pelkojas, PAHENNAN niitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä nyt tommoisia mulle kerro! :| :| Tosi pelottavaa! Ja sattuipa juuri silmään Ylen uutinen samaisesta aiheesta:

   http://yle.fi/uutiset/sosiaalisesta_mediasta_tuli_paihde__jo_pikkulapset_raivoavat_vieroitusoireissaan/7152447

   Tosin ite bongasin tuon tietenkin Iltasanomista, joka referoi uutista vähän raflaavammin sanankääntein.

   Hmm... Suljenpa nyt itekin tämän somen ja lähden tekemään jotain terveellisempää...

   Poista