15.6.2015

Kahden vuoden ikäero



Kahdella ensimmäisellä lapsellamme on 2 v 1 kk ikäeroa. Jäin miettimään ikäeron merkitystä eri vaiheissa tähänastista yhteiseloaan.

0- ja 2-vuotias
Tämä yhdistelmä oli varmaankin huomattavasti helpompi, kuin 0- ja 1-vuotias. Isompi osasi jo itse kävellä ja puhua, mikä helpotti äidin vauvanhoitoa. Molemmat olivat vaipoissa ja nukkuivat päiväunia, joskus jopa yhtäaikaa. Isomman 2-vuotisuhma tuli siinä mielessä pahaan saumaan, että vauva kainalossa oli välillä vaikea puuttua tyhmäilyyn. Niissä tilanteissa kävi sääliksi sekä 2-vuotiasta, että vauvaa, jota roikotettiin milloin mihinkin ojennustuokioon kesken rauhallisen imetyshetkensä....


1- ja 3-vuotias
Rytmeiltään lapset alkoivat olla aika samanlaisia: yhteiset päiväunet ja yhteiset ruokahetket. Isommalla oli vahva mielikuvitusleikkien vaihe, eli viihtyi välillä pitkäänkin omissa touhuissaan ja toisaalta pikkusiskokin sopi jo jonkinlaisiin rooleihin leikeissä. Tämän aikakauden puoliväliin asti olin kotiäitinä ja ennen töihin menoa muistelen ajatelleeni elämän olevan hirvittävän helppoa ja kivaa.


2- ja 4-vuotias
Isompi leikki omia leikkejään ja pieni seurasi perässä (ollen isomman mielestä enemmänkin tiellä). Tässä kohtaa alkooi lapsilla keskenään olla ajoittaista riitaa ja kateutta tavaroista ja tekemisistä. Meillä nämä olivat tämän ikäisinä jo hoidossa, ja eri osastoilla, mikä sai pienemmän erityisesti kasvamaan silmissä. Molemmilla oli meneillään jonkinsortin uhma ja lisäksi äidin sohvan pohjalle vetävä raskaus tehostaa perheessä koettua yleistä väsähdystä ja kiukuttelua. Eli meillä aika raskas vaihe, mutta varmaankin olosuhteiden takia.


3- ja 5-vuotias
Sen ikäisiä nämä meidän omat jo pian ovat. Ihan viimeviikkoina on alkanut intensiivisten yhteisten mielikuvitusleikkien aika. Eikä enää pelkästään niin, että Isoveli määrää ja Pieni tekee, vaan ihan yhdessä vievät leikkiä. Mahtavaa seurattavaa ja tekee toiveikkaaksi vauvankin mahtumisen perheeseen. Kun tämä kaksikko tuntuu viihtyvän niin hyvin omassa pikku tiimissään. Kääntöpuolena tietenkin on se, että jossain vaiheessa leikki aina yltyy riidaksi, jonka selvittämisessä pitäisi olla mieluummin asialla vähän liian aikaisin, kuin liian myöhään. Vauvan kanssa vähän saattaa olla tuo "aikainen interventio" vähän mahdotonta välillä. Aika näyttää. Onneksi meitä on kaksi puuttujaa. (Tosin tuo toinen puuttuja on paljon optimistisempi noiden tilanteiden suhteen, kuin minä, joka viheltäisin pilliin aina paljon aikaisemmin. Oikein ilonpilaaja kun olen.)


[tähän olisi ollut kuva tämänpäiväisistä yhteisleikeistä, mutten jaksa hakea autoon jäänyttä kameraa...]


Mitenköhän vaikuttaa tähän se, että kolmas syntyy kolme vuotta edellisen jälkeen ja vieläpä sellaiseen vaiheeseen, kun kaksi edellistä ovat tiivis pari? Minkähänlaista on sitten, kun ipanalauma on 1-, 4- ja 6-vuotiaita? Tai 6-, 9- ja 11-vuotiaita? Vaikea sanoa, jännittävää nähdä.




4 kommenttia:

  1. Oli kirjoitusvirhe ensimmäisellä kommentilla, niin korjasin ja laitoin uudesta.

    En voi lupaa samaa, mutta meillä se on toiminu aika hyvin. Meillä on nyt 6.5, 5, ja 2 vuotiaat (plus 10 kk), ja Ilona ja Felix on aina ollu tosi hyviä kaveria. Ajattelin samaa ennenkö Tuomas syntyi, että sopiiko niitten mukaan ketään muuta. Tuomas on leikkiny (ja tapellu) enemmän ja enemmän Ilonan ja Felixin kans sen toisen syntymäpäiven jälkeen tammikuulla. Ja kyllä se sopii siihen sitä ennenkin, mutta se on nyt vasta siinä iäs että se on oikein mukana. Uskon että se on hyvä merkki että ne odottaa niin kovasti sisaruksen syntymää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta sehän kuulostaa hyvältä! :) Mä en hoksannutkaan, että teillä on kolme ekaa noin samoilla ikäväleillä, kuin meilläkin! Tosi kiinnostuneita kyllä ovat vauvasta ja työnjakokin on selvä: Isoveli aikoo syöttää ja pitää sylissä, ja tuleva Isosisko laittaa kuulemma tuttia ja vaihtaa vaipat. :D

      Poista
    2. Felix ei oo ikinä vaihtanu vaippaa, mutta Ilona on aika usein, Tuomaksen ja Walterin. Ilona on ollu vähän surullinen kun en oo antanut Walterille ollenkaan pulloa. Se tykkäs antaa Tuomakselle sitten kun Tuomas oli isompi ja sai pullon pari kertaa päiväs, mutta näyttää siltä että Walterille en anna.

      Poista
    3. Mikäli meillä vauvat on keskenään samanlaisia, ei tuleva vauvakaan huoli pulloa, joten sikäli voi joutua vielä aika pitkään odottamaan, että kukaan muu kuin minä pääsisi syöttämään. ;)

      Meidän "edelliselle vauvalle" kyllä olisi olllut pullomaidosta hyötyä, kun kasvoi niin hitaasti, mutta ei kelvannut. Ei kelvannut edes oma maito pullosta annettuna.

      Poista