20.1.2013

Unet ja yöhöpötykset

Yöteemalla jatkan tänäänkin. Mulla on joka yölle "oma höpötys". Se alkaa soida mun päässä heti, kun nostan vauvan ruokailemaan. Joku hauskalta kuulostava sana tai lausahdus, jonka sisällöllä ei ole mitään merkitystä. Se on yleensä yhden yön ajan sama, ja toistelen sitä muiden ajatusten välissä jotenkin pakonomaisesti. Viime yönä se oli tanperelaisittain hoettu "nahkareppu". Muita yöjankutuksia on ollut mm.

"Jehna, jehna... Jehnaaa!" (Ihan hullun rasittava. Martin Tärinätällistä, jos tiedätte...)
"Mielenvikast läpänderuu." (joo...)
"Sinitipulintu" (Ruusulaakson Roosan tunnarin sävelellä. Sana ei edes oikeasti taida olla tuo.)
"Emerson Cod" (Pushing Daisiesin etsivä. Voin muuten suositella sarjaa!)
"Leo-Pekka Tähti" (kuinka tylsää onkaan höpöttää tuollaista puoliunissaan..)

Näissä ei ole mitään järkeä tai sisältöä, mutta unissa sen sijaan voi olla paljonkin viisautta. Toisinaan alitajunta yrittää viestittää jotain ymmärrykselle. Aina joskus tajuan, mistä on kyse, ja joskus en. Uskon, että ihmisen mieli on paljon suurempaa, kuin tiedetäänkään, ja moneen asiaan löytyy vastaus sieltä, kun vain osataan kaivaa. Tai ottaa vastaan.

Viime aikoina olen nähnyt paljon unia matkustamiseen liittyen. En ole oikein päässyt näiden unien tunteista kärryille. Tai oikeastaan ei ole kyse pelkästään unista, vaan mielikuvat ja muistot jostain vuosia sitten nähdyistä unista saattavat tulla ihan keskellä päivääkin. Ja jotenkin ne tuntuvat merkityksellisiltä, viesteiltä itseltäni.

Yleensä autoilu-unet olen kokenut elämänhallinnallisina unina. Jos unessa auton jarrut eivät toimi, on elämässä meneillään vaihe, jota en tunne hallitsevani tai voivani pysäyttää. Nyt matkustusunet ovat olleet jotenkin erilaisia. Kierrän unissani uusia paikkoja ja näen uusia maisemia. Joissain ajatuksen pätkissä näen hienoja paikkoja ja välillä taas tunnen oloni vieraaksi ja hämmentyneeksi. Pysähtelen tienvarsien levähdyspaikoille ja motelleihin. Ja mietin risteyksissä, että tästäkötästäkötästäkö pitää mennä ja pelkään, että minkälaiseen ruuhkaan tai muuten pelottavaan tilanteeseen joudun, kun menen tuota kautta.
...Nyt kun sen tähän kirjoitin, niin yhtäkkiä tiedänkin, mitä tunteita noiden kautta käsittelen. Ja tuntuu hullulta, etten muka äsken tiennyt. Enimmäkseen positiivisia on nuo unet olleet, vaikka niihin vähän jännitystä ja huolta liittyykin. Mutta matkaan siis uudenlaisissa arkimaisemissa, pysähtelen lepäämään, välillä jännitän arjen pieniä ratkaisuja ja niiden seurauksia. Niinhän mä teen, mitä kohtaa en muka aiemmin ollut ymmärtänyt. Luulin oikeasti tulevani kirjoittamaan tänne "mitä luulette unieni tarkoittavan" -viestin. Mutta näköjään jo sanoiksi muuttaminen selittää unen. Koittakaa tekin! :) Jos ette pääse unen kärryille itse, niin mäkin haluan koittaa. ;)5 kommenttia:

 1. Hyvin selvitit! Mutta miten ihmeessä ei oo ollutennen puhetta noista autoilu-unista. Mulla on ollut samanlaisia, että ajan autoa, eikä jarrut pelaa. Se on mun pelottavin uni. Se ainoa, josta en voi herätä tahtomalla. Mutta pelottavuus on kyllä hälvennyt, kun sain unelle selityksen.

  Meidän isä höpöttää noita 'keskittymishöpinöitä'. Yleensä ne on norjalaisia hiihtäjänaisia. Niillä on tarpeeksi vaikeat nimet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun sanot, niin ihan tuntuu, kuin oltaisiin joskus puhuttukin jarruttelu-unista. Mulla oli pelottavin autoilu-uni sellainen, jossa ajoin autoa peräluukusta käsin (eli en pystynyt ohjaamaan tai liikkumaan, mutta auto kulki koko ajan), ja lopulta lakkasin hengittämästä. Siinä sitten paniikissa tajusin, että nyt nukun, mutten hengitä, enkä pysty liikkumaan tai heräämään. Oon jostain lukenut, että tuollaisetkin un(ikokemuks)et on aika tavallisia, ja yritän muistaa, ettei semmoiseen voi oikeasti kuolla. ;)

   Poista
 2. Pikkusiskoo lainasi unienselitykirjan,jotta tänne vain kaikkien ongelmien kans.vaikka ne jo selvititkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli siis pikkusiskolla on jotain unia mietinnässä. Siispä TÄNNE vain kaikkien ongelmien kans! ;)

   Poista
 3. Se on niin hassua, miten jotkut näkee paljon unia. Itse muistan tosi harvoin edes nähneeni unia, saati sitten että muistaisin niiden sisältöä. Mutta hienoa, jos saa käsiteltyä omia asioitaan niiden kautta! (RK)

  VastaaPoista