9.6.2017

Puhuminen helpottaaSitä odottaa kaikkein lähimmiltä usein eniten apua, kun on hankalaa. Mies on ollut isona tukena näissä oloissani, ja onni onnettomuudessa on, että hän valitettavasti kokemuksen kautta hiukan tietääkin, mistä on kyse. Rauhoittaa, kun se sanoo, että "mä muistan kyllä ton tunteen" ja tietää kertoa, että mun todella täytyy saada nollata ja antaa arjen vastuut vuorostani sille. On helppo uskoa häntä, koska ei ole pitkä aika siitä, kun sanoin hänelle samoin.

Mutta silti ajoittain kilahdan sille. Kun se jollain hetkellä ei ymmärräkään tarpeeksi tai riittävän nopeasti. Tai kun välillä vain on pakottava tarve kilahtaa jollekin muulle, kuin itselle. Tai jollei se osaakaan taikoa päätä puristavaa ja ajatuksia sumentavaa järjettömyyttäni pois... (Jo nyt on kumma.)

Oon huomannut, että on tosi tärkeää puhua avoimesti. Ja oikeastaan melkein kenelle vain. Jokainen puhuu eri tavalla, ja uudet näkökulmat ovat tervetulleita omien ajatussohjojen sekaan. Joidenkin kanssa juttu jää yhdeksi vaihdetuksi lauseeksi ja hämmentyneiksi kattolistojen tuijotteluksi, ja joidenkin kanssa mennään yllättäen äkkiä syvälle. Joltakin riittää katse, joka kertoo ihan kaiken tarpeellisen. Useat ovat selvästikin lukeneet iltapäivälehtien "Miten puhua masentuneelle - älä  ainakaan sano näitä asioita" -artikkelit. Ja harmillisen monet myöntävät tietävänsä oman kokemuksen kautta tarkalleen, mistä puhun. Ja kertovat paljon syvemmistäkin vesistä, kuin tämä omani on. Ja monen kanssa voidaan puhua mieluummin ihan kaikkea muuta, sekin on tärkeää tuulettumista.

Rohkaisen kaikkia murheisiin musertuvia ja huolista halkeavia puhumaan jollekin. Et tee itsestäsi noloa, vaan annat muille mahdollisuuden ymmärtää sua ja tulla lähelle. Saatat jopa auttaa toista samalla, kun saat apua itsellesi. Ja sille "kaikkein lähimmälle" on myös etua siitä, ettei se ole ainoa, joka yrittää ymmärtää, kannatella ja rohkaista.

Omista toipumiskuulumisista sen verran, että vaikka edelleen kilahtelumoodi voi mennä päälle aivan yllättäen ja överisti, niin nyt oon jo pari kertaa palannut tuulettumisreissuilta kotiin hymyillen. Kotiristeyksen ja oman kodin näkeminen ei ole ahdistanut, vaan tuntunut hyvältä. Siinä yksi tämän päivän isoimmista auringonpilkahduksista. Ja tässä toinen:


Minä ja pikkuinen mummoni, ei kun siis pikkuinen tyttäreni. Molemmat niin viimeisen päälle ysäreissä ja kaikin puolin tyylikkäästi pukeutuneina. Pieni onnistui laittamaan kädet taskuihin ja köpötteli keskittyneesti kumarassa pitkin pihoja. Oman Kukkia ja mehiläisiä -teemaisen ysäritakkini ostin eilen trendikkäästi Prismasta. Markettimuoti on rantautunut jo aallonharjablogeihinkin. Minä olen varmaan ollut heille sellainen suunnannäyttäjä, vai mitä luulette? Höhö.

2 kommenttia:

 1. Mä istun töissä useita tunteja vaikeasti masentuneiden ihmisten vierellä.
  Joskus ollaan hiljaa, joskus puhutaan niin paljon. Ja niin raskaitakin asioita! Moni mieskin avautuu todella rehellisesti, kun ne tajuaa, että saa puhua suoraan, omilla sanoilla, eikä tuo toinen tuomitse. Saa sanoa, että minäkin olin huono, mutta vaimo vielä huonompi. Eikä kumpikaan anna ohjeita. Ei yritä keksiä ratkaisuja. Ei tartte ottaa niskasta kiinni tai mennä lenkille tai hankkia harrastusta tai syödä terveellisemmän tai ajatella vaan kivoja asioita tai reipastua.
  Kuuntelee vaan, ehkä kysyy, ehkä myötäelää, sanoo että nähdään huomenna. Odotan sinua, vaikka oletkin surullinen vielä huomennakin.
  Ja on ihminen ihmiselle. Olemassa. Eikä kaivele mahdollisia syitä toisen oloille.
  Tai voidaan puhua säästä ja käsitöistä ja presidentistä. Ollaan vaikkei kosketa, ei halailla...
  Eikä meillä ole psykiatrian koulutusta. Ihmisenä olemista vaan.

  Sillä me päästäisiin elämässä muutenkin pitkälle, siis lähimmäisenä olemisessa, kun muistettais olla vaan ihmisiä, tuomitsematta kenenkään oloja. (Ja ei, en aio lähteä saivartelemaan sarjamurhaajan lupaa olla idiootti, vaan kyllä te tiättä, mitä mä tarkoitan!!!)

  Ehkä toistan itsestäänselvyyksiä, mutta mulla oli nyt vaan tarve sanoa tämä tähän.
  Jatketaan!
  -@kka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, niin totta. Mulla on ollu luonnoksissa teksti ihmisten ymmärtämisestä. Sitä huomaa, että kun vain jaksaa kuunnella, niin moni ihminen ja asia muuttuu ymmärrettäväksi ja häntä kohtaan alkaakin kummeksumisen ja arvostelun sijaan tuntea myötätuntoa ja lämpöä. Siksi aina särähtää korvaan, kun joku ensivilkaisulla tuomitsee toisen ihmisen käytöksen, valinnat tai vaikka ulkonäön. Ei sillä, teen varmaan itsekin joskus niin, mutta ei sitä omaa tökeryyttä huomaa yhtä helposti. 😂😂

   Poista