24.3.2017

Reunapitsi ohjeineen
Pienin siskoni tarvitsi pitsiä hameenhelmaan. Inspiroiduin keksimään uuden mallin.
(Jota ei kylläkään ole kuvaa varten yhtään oiottu ja aseteltu. Kuvan sininen kangas ei myöskään ole siskon hame, vaan tilkkutäkki.)


Blogiin on tultu paljon reunapitsin ohjeita googlaamalla. En tiedä, onko kukaan koskaan noita mallejani käyttänyt, mutta kirjataanpa nyt tämäkin malli ylös. Tätä oli kiva tehdä siksi, että työ eteni mallikuvio kerrallaan, eikä kerros kerrallaan. Ei siis tarvinnut päättää pituutta etukäteen.

Aikaisempiin pitsimalleihin piirsin kaavakuviot, joka on värikoodattu kerroksittain sateenkaaren väreihin. Tein saman nyt:

1. krs: *3 kjs, 2 p ensimmäiseen kjs:aan* x5
2. krs: 5 kjs, kiinnitys kiinteällä silmukalla kuvion kapeisiin kohtiin. --> 5 ketjusilmukkalenkkiä. (Viimeisen lenkin teen 3kjs + p työn alkuun, jolloin lanka tulee luontevasti lenkin keskeltä)
3. krs: 5 kjs, kiinteällä kiinni alemman kerroksen toisen lenkin keskelle. *1 kjs 1pp* x 5, 1 kjs ja kiinteällä silmukalla alemman kerroksen neljänteen lenkkiin. 3 kjs + 1 p työn reunaan.
4. krs: *2 kjs, 1p* jokaiseen alemman kerroksen 5 pylvään väliin. 2 kjs ja kiinni alemman kerroksen viimeiseen lenkkiin.
5. krs: piilosilmukat niin, että saat nirkkoreunan aloitettua työn reunasta asti: *3kjs 1 ks* jokaiseen alemman kerroksen väliin.
Ja sama alusta.  Työtä pitää vähän käännellä, että pylväät asettuvat oikealle puolelle. Jatkossa tein aina toisen kerroksen viimeisen pylvään kiinni edelliseen mallikuvioon (kuvassa reunan oranssiin kohtaan), jolloin ko. kohta ei jää liian kapeaksi, eikä pitsi kierähdä heti ympäri.

Tuli varmastikin tosi sekavasti, anteeksi. Otan vastaan palautetta ja kysymyksiä.

Kapeampi pitsi on tehty toistamalla pätkää *3 kjs, 2 p ensimmäiseen ketjusilmukkaan.* Mun mielestä tosi kivan näköinen esimerkiksi trikoomekon hihansuuhun tai pääntielle ja ihan superhelppo ja nopea tehdä.

Lisää reunapitsiohjeita täällä!
2 kommenttia:

  1. Kiitos, ohje oli selkeä ja helppolukuinen. Haeskelin reunapitsiä, jonka pituuden pystyy määräämään työn edetessä, mutta lehdestä löytämäni ohjetta en ymmärtänyt alkuunkaan. Tämä sen sijaan on sievä pitsi, jota osasin tehdä. Tarvitsin vaaleanpunaista pitsiä tuunatakseni puseron napituskaitaleiden ja kauluksen reunaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, onpa kiva kuulla, että sait täältä työhösi sopivan pitsiohjeen! Kiitos viestistä! :)

      Poista