30.11.2016

Filosofin suustaOlin ajatellut ruotia aihetta, josta silmiin osui hyvä artikkeli. Sellainen, joka pitkästä aikaa oli jotenkin ajatuksia ja oivalluksia herättävä. Ja omassa perheessä erityisen ajankohtainen. (Varmaan kaikissa muissakin lapsiperheissä kyllä.) No, sormet ei oikein löydä paikkaansa näppikseltä tänään, joten linkkaan vain tekstin: Näin voit tukea lapsesi itsetuntoa - tässä kolme keinoa, joilla lapsesi voi menestyä elämässään.

Yhden jutun kuitenkin kykenen tönköistä sormista (tai aivoista) huolimatta kirjoittamaan aiheeseen liittyen: 6-vuotiaan kanssa tuossa yhtenä iltana puhuttiin päivän mönkään menneistä leikeistä, joissa oli uhkailtu lapiolla ja karjuttu raivopäänä. Puhuttiin siitä, että kiukku on ihan ookoo tunne, mutta ilmaisukeinoja täytyy vähän miettiä ja harkita. Harjoitellakin. Ja kuinka kehitystä jo onkin tapahtunut verrattuna parin vuoden takaiseen. Puhuttiin myös siitä, miten joinain päivinä näkee asioista vain niiden huonot puolet. Keskustelu jatkui näin:

Sitä voi ite päättää, lietsooko kiukkua, vai koittaako löytää asioista hyviä puolia.

Ai mitä on "lietsoa"?

No hmm.. Jos takassa palaa yksi puu, ja sinne lisää toisen, niin se lietsoo tulta.

Aa.. Ahaa!! Mun sisällä on siis kaksi kamiinaa! Kiukun kamiina ja ilon kamiina! ...Joulukuussa aion lisätä puita vain ilon kamiinaan.

Niin. Että jos on sitten tulistuva lapsi, niin on kyllä viisaskin. Tosi hieno mielikuva. Äitikin hiljeni hienouden äärelle, ennen kun osasi edes kehua ja jatkaa oivallisen käänteen saanutta keskustelua. Ja vaikka edelleen välillä räiskyy ja tulee leikeissä riitaa, niin sovittelutaitoa ja itsehillintää on vuosien varrella tarttunut matkaan myös. Hienosti on edistytty asiassa. Tosin yksi, mikä vähän huolettaa, on se, että kaverustossa on luonnollisesti aina sellaisia, jotka tarkoituksella ja itseään viihdyttääkseen koittavat saada räjähdysherkän kilahtamaan. Niihin tilanteisiin toivon itseltäni (tai muilta paikalla olevilta aikuisilta) viisaita sanoja ja tekoja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti