5.11.2015

PähkinähakkiMinkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

Kuten saatatte muistaa, tykkään seurata kotipihassamme piipahtavia lintuja, pidän niistä jopa kirjaa. Tässä päivänä yhtenä piti vauvaa hyssytellä vaunuissa tavallista enemmän. Siinä terassilla seisoskellessani muutaman metrin päässä huomasin omenapuussa hassun linnun. Tiirasin tarkemmin, että onko se vain naakka tai varis, vai närhi. Mutta liikkui jotenkin eriluontoisesti ja pyrstön alapuoli oli valkoinen. Äkkiä se lennähti terassin katolle. Lensi raskaasti ja kömpelösti kolisteli hönttinä siellä rännissä. Otin puhelimen ja kuvasin videolle. Otus lehahti maahan ja kävelin puhelimen kanssa kohti, varmaan kolmen metrin päähän, kunnes se lopulta lensi pois. Ja mieleeni plumpsahti sana "pähkinähakki". En ollut edes varma, onko se lintulaji, saati minkä näköinen.

Googlasin. Se oli se. Pähkinähakki.

Pienenä isä osti meille lintukirjat ja muistan lukeneeni sitä kiinnostuneena. Mulla oli lempparini, kuten kuhankeittäjä, harjalintu ja keltavästäräkki. Mutta enpä olisi uskonut, että vielä 25 vuoden jälkeenkin löytyy kuvamuistista tälle kuvalle pariksi sana "pähkinähakki". Ja on tämä intuitioni oudon näköisten lintujen suhteen ennenkin ollut oikeassa. Sieltä lapsuuden lintukirjasta se "intuitio" kyllä oivalluksensa ammentaa. Nytkin piti hetken miettiä, että mikäs se mun lempparilintukuvani laji olikaan. Ja niin vain yhden hudin (suokukko) jälkeen löytyi aivojen lokeroista sana "harjalintu". Se se oli.Niin. Että opettakaa lapsillenne. Lintulajeja ja muuta hyödyllistä. Tai no, jos ei se sentään absoluuttisen hyödyllistä ole, niin kiinnostavaa kuitenkin.
4 kommenttia:

 1. Äiti toi meille tosi paljon kirjoja kaupungista, aleista tai mistä lie. Mun suosikki oli vähän ihmistä isompi Atlas, jossa oli kokonainen aukeama kaikkia aarrekiviä. Ihana!
  Mutta isä osti lintukirjan. Siinä on upeat tsekkiläiset kuvat. Se lintukirja on tietenkin vielä isällä, mutta löysin itselleni oman ihan samoilla kuvilla kirpputorilta. Kyllä on ihmisellä hyvä olla lintukirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mr Pii on myös karttakirjafani, ja taitaapa toi poikakin niitä lukea. Ja yks lemppareista on valtava eläinkirja. Mutta kyllä on hyvä olla ihmisellä lintukirja. Piirretyillä kuvilla on paras. Iskä opetti niin. ;) Onko tsekkiläiset kuvat siis piirrettyjä myös vai? :)

   Poista
  2. On piirrettyjä. Mun kokemuksella piirretty on parempi sekä lintu- että kasvikirjoissa. Niissä ei yleensä ole taustaa hämäämässä.

   Poista
  3. Joo totta. Ja jotenki siitä piirretystä on kuitenki helpompi tunnistaa ja löytää ne tärkeät määrittelevät piirteet. On yksityiskohdat korostettu selkeämmin, kuin valokuvissa, joista esim väri saattaa jäädä tulkinnanvaraiseksi (sinimusta vai kultavalkoinen :D).

   Poista