19.5.2014

Opettakaa opea oppimaan...
Oon kuluttanut ylimääräisiä 12 minuutin pätkiä täällä. Uusin ennätykseni on 166, kaksinkertainen määrä ensiyrittämääni nähden. Koukutun helposti tämmöisiin peleihin, siksi pelaankin harvoin.

Ensimmäisenä odotusaikanani opettelin ratkaisemaan Rubiikinkuution. Silloin suoriuduin haasteesta aika näppärästikin, nyt en enää osaa muutamaa siirtoa pidemmälle.

Opettelen asioita ulkomuistilla, keksin lyhytnäköisiä muistamistekniikoita: maita rimpsuittan ja Rubiikinkuution kääntelyohjeita runoina ja symboleina. Lintu- ja kasvitenteistä suoriuduin aikanaan hyvin, nyt muistan tuolloin oppimistani asioista ehkäpä 10 %. Sellainen olin lapsenakin, mutta eihän siinä ongelmaa ollut, kun hyviä numeroita tuli niinkin. Mutta opettajana nyt toki tiedän, että asiat pitäisi oppia ymmärtämällä, sisäistämällä ja kokemalla, ei merkityksettöminä rimpsuina. Haluaisin oppia niin, että muistaisin vielä neljänkin vuoden päästä. Olisi nimittäin siistimpää pyöritellä se kuutio valmiiksi, kuin sanoa, että oon mä joskus tän osannut. Kuinkakohan sitä vielä oppisi aikuisena uusia tapoja oppia?

6 kommenttia:

 1. Tekemällä? Musta ainakin tuntuu, että olen ite oppinut kympin ylitykset vasta tänä vuonna, noin niinku ymmärtämään, kun olen töissä tutustunut toiminnallisempaan matikkaan. Lapsesta asti oon tainnut vaan osata ulkoa. Siks ynnääminen on sujunut aina helpommin kuin vähentäminen.
  Tämä on siis minun ehdotukseni. Saat varmaan muitakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se olisi, tekemällä sitä varmasti sisäistäisi jotenkin syvemmin. Mutta tietysti pitäisi ymmärtää, mitä tekee, jotta voisi muistaa. Siis just vaikka noi Rubiikinkuution kääntelyt. Kun tietäisi vielä, että MIKSI mä nyt kääntelen näin monta kertaa tähän suuntaan ja sitten noin monta tohon. ;) Kiinnostavaa, millaiseen toiminnallisempaan matikkaan oot tutustunut? :)

   Poista
 2. Hee, mä olen niin onnellinen, että mulla on lapsi kolmannella luokalla, ja keskimmäinen menossa ekalle. Tulee niin tarpeeseen matikan kertaus! Josko ne nyt menis perille.. vaikka ne seiskan ja kasin kertotaulut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Haha! Mä oon kans teettänyt keväällä kertotaulukokeita ja miettinyt, että saisinkohan ite kahdessa minuutissa laskettua vaaditun määrän oikein. Just noi seiskan ja kasin kertotaulut on ehtineet tippua muistista, kun ei oo pariin vuosikymmeneen kerrannut...

   Poista
 3. Itte oon lohduttautunu pitkin opinuraa (varsinkin näin loppupäässä) ajatuksella että tärkeää ei ole osata ja tietää kaikkea vaan tietää mistä tieto tarvittaessa löytyy. Ja tämä ei ollut oma ajatukseni vaan erään tohtorin joka piti kasvi- ja eläintenttejä.
  -r

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on kyllä totta, ja sitä oon itekin toisinaan alleviivannut. Näinhän se on. Vaan olisihan se silti kiva, että kun näkee hirveän vaivan oppiakseen jotkut jutut ulkoa, ja sitten tentin jälkeen kaikki unohtuu. ;)

   Poista