27.10.2013

Muovikassiton marraskuu
Ou mai nou, sain henkilökohtaisen haasteen! Sellaisesta ei voi kieltäytyä samanlaisella pikaohituksella, kuin laajasta facebook-kutsusta. Joten tässä sitä ollaan, osallistumassa Muovikassittomaan marraskuuhun. Ohitussyyt, jotka pikaisesti kävin päässäni läpi facebook-kutsun kohdalla, olivat jotain tyyliin "en käy koskaan kaupassa" ja "en ikinä muista kuljettaa kangaskasseja mukanani, vaikka tietäisinkin sen olevan viisasta". Nyt joudun siis soveltamaan haastetta omalle kohdalleni. Mun osuuteni tässä on tsempata Kotigüntheria (movember...) muovikassittomuuteen, hän kun hoitaa suurimman osan kauppakäynneistä. Hän lupasikin heti heittäytyä mukaan. Vien autoon kaikki omistamani kangaskassit (löysin vaivaiset kolme), ja teen kaikkeni, jotta kassit kulkeutuisivat kauppareissujen jälkeen takaisin autoon odottamaan. Lisäksi totesimme, että heviosastolla voi pakata tuotteet yhteen muovipussiin, jos ei tuotteet millään kulkeudu kotiin pussitta.

Kaikkein ärsyttävimpiä muovipusseja ovat ne pikkuostoksia varten saadut putiikkien minipussit, joilla ei ole mitään jatkokäyttöä, toisin kuin ruokakauppojen muovikasseilla roskapusseina. Yleensä kieltäydynkin niistä, mutta usein myyjät pakkaavat ostokset niihin kysymättä. Haastan itseni kieltäytymään silloinkin. Ja hyvin mahdollista on, ettei tällaista tilannetta tule koko marraskuun aikana, joten lupaan haastaa itseni tähän myöhemminkin. Ehkäpä haastan itseni myös käyttämään ne epämääräiset allaskaappiin kertyneet pussit roskapusseina marraskuun aikana.

Henkilökohtaisella tasolla tämä haaste saanee meidän perheen miettimään yleisemmälläkin tasolla kulutustottumuksiamme, ekologisuutta ja yhteiskunnallisia vaikutusmahdollisuuksia (ja -velvollisuuksia). Oon aika huoleton sellaisissa asioissa, ihan laiskuuttani. Maapallon asukkaana kuvittelen, ettei minun tarvitse olla vastuussa kulutusasioistani. Että ylemmät tahot järjestävät yhteiskunnan niin, etten pysty ylikuluttamaan tai tekemään suuria virheitä valitsemalla niistä vaihtoehdoista, joita minulle tarjotaan. Näin sen mielestäni pitäisi olla, suurimman vastuun pitäisi olla palvelujen tarjoajilla, ei niinkään kuluttajalla. Niin kauan, kun maailmaa pyörittää raha ja sen himo, on toiveeni toteutumiseen pitkä matka. Eikä yksilön vastuuta silloinkaan saa vähätellä. 

Ilmoittautuuko joku lukijoista mukaan, vai pitääkö ruveta heittelemään nimiä? Mielessä on monta, joille uskoisin tämän sopivan ideologisesti, ja sitten vielä muutama niitä (itseni kaltaista), jotka varmasti ilman tällaista haastetta ohittaisivat monta ympäristökysymystä olankohautuksella.

10 kommenttia:

 1. Kiitos mukaan tulosta <3 Äkkiäkös sä surrautat teille lisää kasseja, kun sulla varmaan tooooosi paljon vappaata aikaa, pus ;) Mä yritin itsekin, että en liikaa ainakaan totea tossa bloggauksessani niitä kaikkien tietämiä juttuja tän maapallon kestävyydestä, koska sen kaikki tietää ja alkas vaan ahistaa. kiitos myös koti-Guntherille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, totta, äkkiäkös! :) Tää onkin siitä hyvä haaste, että jokainen saa tykönään päättää, kuinka paljon ja kuinka ahdistavalta tasolta tätä pohtii! :)

   Poista
 2. Minä hyppään mukaan! Tai no kauppareissut on tehty jo pitkään kangaskasseilla mutta juuri nuo pikkupussukat ovat kulkeutuneet kotiin apteekista ja muualta.. kangaskassit saa hyvin kulkeutumaan autoon purkamisen jälkeen kun ne sujauttaa kuskin kenkiin tai taskuun ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, loistoidea toi kenkäjuttu! :D Mun pitää vain muistaa työntää ne sinne Güntherin kenkiin! :D

   Poista
 3. Olen mukana. Onneksi kangaskasseja on riittävästi. Heh, pitäiskö surauttaa kankaasta niitä pikkupussukoita. Mahtuis käsilaukkuunkin kätevästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, tervetuloa ja suosittelen surauttelemaan! :D

   Poista
 4. Mäkin voisin ,aina joskus päätänki pitää kangaskassi viikkoja siihen asti kunnes roskapussit loppuu kaapista.Multa kyllä niitä kasseja riittää kun vain muistais kans pitää niitä autos,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se haaste onkin, että muistais kauppaan lähtiessään! Mä taidan harjoitella nyt, kun tässä minuutin sisällä lähden kauppaan, vaikka vielä lokakuuta eletäänkin. ;)

   Poista
 5. Mä mietiin yöllä.että pitääks ny sitte ruveta leipomaanki kun kaikki leivonnaisetkin on muovipusseis ;( kääk taitaa olla pakko vähä sooloilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä luulen, että sooloilu on ihan sallittua. Kukin tyylillään, meillä varmaan rajoittunee tuohon kauppakassitarpeeseen ostamisesta kieltäytymiseen (meniköhän noi sanat nyt oikein, kun oli niin sekava ajatus ja vaikeita sanamuotoja?).

   Poista