10.5.2018

Pätkä pirteää leffaaEn (onneksi?) tiedä, miltä tuntuu nähdä elämä filminauhana. Mutta eilen jotenkin tiivistyi vuosi elokuvalliseen hetkeen, jolla oli erikoinen lataus.

Vuosi sitten sekoilin pohtiessa tulevaa. Rimpuilin ahdistuksessa, raivossa ja pelossa. Ajoin ympäri maakuntaa yrittäen rauhoittua ja selvittää päätäni. Tuli vaivihkaa tutuksi oma kaupunki (jota aikaisemmin olin alkanut vierastaa) ja tutuksi kävi myös reitti Seinäjoelle, jonne pakenin kiukkua. Kaipasin viiltävän kipeästi lapsuuden kotiseudulle. Nyt keväällä nuo ajatukset on palanneet paljon mieleen tarkasteltaviksi.

Eilen porhalsin kiireellä postiin. Siitä alkoi se elokuvallinen kohtaus. Värimaailma ja tunnelma oli ihan Amelie. Olin reipas ja ripeä. Hymyilin huulipunattuna. Kainalooni olisi hyvin sopinut puutarhatonttu tai patonki ja taustalle kepeästi helisevä musiikki. Postin jonossa leveästi hymyili ja nimellä mua moikkasi naapuriluokan suloinen oppilas. Jonossa seissyt, taloamme viime keväänä myynyt kiinteistönvälittäjä moikkasi myös hymyillen. Kasvoiltaan tutuksi tullut postivirkailija huikkasi iloisesti mulle ja hoiti asiani sekunnissa jonon ohi. Otin kaikkien hymyt mukaani ja lähdin ulos. Naputtelin viestin töihin liittyen ja koin pelastaneeni yhden pikkuisen viikonlopun. Vastaan tuli entinen oppilas ja työkaveri. Toivotettiin iloisin hymyin toisillemme helteistä pitkää viikonloppua. Vielä yksi juttutuokio ehti tulla ennen pääsyäni autolle: "Hyvä, kun ette muuttaneet, älkää muuttakokaan."

Lähdin ajelemaan lankakerhoon. Terapia-ajeluista tuttu tie laittoi miettimään: vuosi sitten huusin ulos raivoa, nyt puhkuin intoa ja ideoita. Soitin iloisuuttani kotiin. Halusin taas yllyttää, että herätetään henkiin paikallinen lippukunta. Sen nimikin tuntuisi mulle niin omalta. Tunnen, että olen osa tätä kaupunkia. Tunnen, että mulla on paikka. Tunnen, että kaikki on nyt juuri ihan oikein. Ja tähän on kuoppaisestakin tiestä huolimatta tultu ihan oikeaa kautta. Vähän itketti sellaistenkin tunteminen siinä lakeuksien läpi ajaessa.

Viime keväänä suunniteltiin muuttoa. Tänä keväänä suunnitellaan terassia.2 kommenttia: