12.11.2018

Alamäessä, matkalla kohti levähdyspaikkaa.



Vaistoan, että nyt on tulossa se pysähdys, jonka uneksin korkean, pelottavan ylämäen jälkeen tulevan. Olen nyt siinä hurjassa alamäessä ja posotan alas vauhdilla, joka hirvittää. Teen kiireellä töitä, painan ylipitkää päivää ja haen lapset aina myöhässä hoidosta, vastailen wilma- ja whatsapp-viesteihin vielä kotoakin ja aloittelen arviointien kirjoittamista keskellä yötä (voi mikä suo sekin on, miten ikinä selviän?). Oppilaiden asiat menevät tunteisiin ja haluan ratkaista kaiken. Tänä iltana suunnittelin tietokoneella istuen kaksi tuntia, miten kävisin läpi yhtä tärkeää asiaa huomenna. Keskustellen, ryhmissä, draaman avulla, miten ihmeessä? Kunnes taas jotenkin tajusin, että en VOI laittaa tähän työhön näin paljoa aikaa ja energiaa. En vain voi. En saa. Toisaalta ylikierrokset näkyvät myös niin, että googlaan ihan liian kauan ja ihan liian äärimmäisellä vakavuudella, että eikö mistään tosiaan saa pelkkiä varapyyhekumeja lyijytäytekyniini.

Paniikki tuntuu sydämen paikkeilla ja niskassa. Se on merkki, että pitäisi pysähtyä. Ei vain oikein ole sopivaa kohtaa. Siinä unessa se oli jokin bussipysäkki, jolle kurvasin. Joululoma tuntuisi sellaiselta, mutta en kyllä tiedä, miten kädet pysyvät ratissa ja jalka kaasulla sinne asti.

 

Pakko muuten vielä palata viimeyöhön, kun silloin nähty uni nyt äkkiä kääntyikin sanoiksi. Koko päivän oon sitä miettinyt, mutten saanut kiinni oleellisesta. Nyt saan. Oltiin mökillä. Siellä oli asiat eri tavalla, kuin ennen. Oltiin tehty uusi laituri uuteen paikkaan ja katettu juhannuspöytä siihen. Istuttiin siinä kaikin. Isäkin, vaikka tiedettiin toki, ettei hän enää ollut läsnä sellaisena, kuin olisimme halunneet. Samalla ihan omana itsenään ja samalla ihan valtavan haikeuden (joskin lämpimän sellaisen) aiheuttaen. Aallot alkoivat pyyhkiä laituria kesken syömisen. Keinuttiin siinä lempeästi. Hiljalleen lämmin ja täysin kirkas ja läpinäkyvä vesi nousi aaltojen mukana kerta kerralta korkeammalle korkeammalle, välillä kauloihimme asti. Naurettiin yhdessä, eikä ollut lainkaan kamalaa tai pelottavaa, vaikka voisi kuvitella. Hallittua, lempeää, taianomaista. Isää vähän nauratti, että me sählättiin tolleen heti, kun se ei ole tekemässä ja päättämässä. Tehdä nyt tollanen laituri ja päättää nyt siinä syödä. Mutta se kyllä luottaa meihin. On aina luottanut. Tiedettiin se unessakin. Eikä tuossakaan kuinkaan käynyt, kerättiin sitten vain pöytä ja katettiin uudelleen muualle. Pärjättiin. Ja tehtiin liukumäki lapsille terassilta alas.

Toivottavasti surutyö voisi tuntua samalta, kuin unessa laiturilla oleminen. Omituisesti hallitulta ja haikeudessaankin lämpimältä. Kirkkaalta ja kevyeltä, vaikka oltaisiinkin välillä kaulaa myöten vedessä. Eteen päin mennen, taakse päin katsoen, ja isän läsnäolon jotenkin yhtä vahvasti kuullen. Koska jos isä olisi läsnä näissä hetkissämme, se olisi juuri tuollainen: myhäilisi, kuittailisi ja auttaisi kysymättä vaikeimpien paikkojen yli. Ja itsehän tietenkin ajattelen, että jollain tavalla se on läsnä. Muistoissa, ajatuksissa ja unissa, jonkinlaista läsnäoloa sekin on.

(Ja ei, en todellakaan suunnittele mökille uusia laitureita, liukumäkiä tai mitään muitakaan muutoksia, perikunta älköön pelästykö.)




6 kommenttia:

  1. Mä laitan sulle huomenna yksityisemmän viestin.
    Nyt vaan, että: unet ❤

    VastaaPoista
  2. Hmm...onnistuuko sulta vaan päättää, että työskentelet klo 8-16? Ei se tietenkään heti onnistu, mutta voi aina itseään muistutella, että enhän mä oo nyt töissä. Ei lääkäritkään vapaa-ajalla murehdi jonkun korvatulehduskierrettä, eihän...Ja ne on silti huippuammattilaisia.
    Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä. Tuossa on opeteltavaa. Sen verran sain huomata, että vaikka kokouksen takia venähtäneen työpäivän jälkeen ei enää ehtinyt miettiä seuraavan päivän kässän tuntia, niin ihmeesti tuntikin vain jotenkin sitten hoitui. Ei ehkä hyvin, muttei huonostikaan. ;)

      Poista
  3. Mieli keksii korviketekemistä, kun ei jaksaisi läpikäydä jotakin painavaa asiaa. Tai ehkä painavaa. Tai asiaa.

    Huomaan itse, että kun on joku työläs juttu tekemättä, niin alan selata netistä jotain, jota tarvitsen oikeasti vasta vaikka vuoden päästä.
    Tai annan ajatukseni karata pakollisesta ei-niin-pakolliseen ja uskottelen itselleni, että tämä on tarpeen. Siis käytännön tarpeen: mielelle se voi oikeasti ollakin tarpeen.

    Olin joitain vuosia sitten tilanteesssa, että asiat kasaantui ainakin 30 kohdan TO DO-listaksi, jossa oli ihan pakollisia tai ei niin pakollisia asioita.
    Tärkeitä ja pakollisia: -maksa laskut, -osta maitoa, -tee SE pakollinen kirjallinen tehtävä.
    Ja sitten yhtä tärkeitä kuin -lajittele lintulaudan siemenet kokojärjestykseen, -järjestele neulasia, -ahdistu kaikesta, mitä et ole listaltasi jaksanut tehdä.

    Myöhemmin tajusin, että mä todella pitkään pakoilin vaikeaa ratkaisua yhden ihmissuhteen osalta (energiasyöppö tuttava oli näännyttämässä mua hengiltä) ja vasta kun olin pakotettu ratkaisun eteen ja pääsin raunioittavasta suhteesta eroon, aloin toimia normaalisti. En enää tarvitse to do-listoja. Teen asiat heti. Toivuin kyllä melkein vuoden, mutta toivuin. :)

    Mitäkö yritän sanoa?
    Että tutulta kuulostaa. :D

    akka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua to do -listat joskus rauhoittaa. Se laittaa asiat todelliseen mittasuhteeseen, kun päässä ne joskus tuntuvat turhan suurilta. Tuntuu hyvältä rastittaa listalta jotain, vaikkakin sitten, että "petaa sänky". :D

      Nyt oon pienellä tauolla... :/

      Poista